Védőoltás

Létezik-e védőoltás a HPV ellen?

Igen, létezik, hazánkban is forgalomban van kétféle típusa. Az egyik oltástípus  a két leginkább magas rizikójú HPV-val szemben jelent védelmet (16-os és 18-as), míg a másik ezeken felül a két leggyakoribb alacsony rizikójú forma (a 6-os és a 11-es) ellen is védelmet nyújt.  Az oltási sorozat mindkét esetben 3 oltásból áll, melyet összesen 6 hónap alatt kell beadni.

 

Mikor érdemes beadni a HPV elleni védőoltást?

A vakcináció minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott, mivel minden nemi életet élő nő ki van téve az onkogén HPV-vel történő fertőződés és újrafertőződés veszélyének.  A beadás optimális serdülőkorban, a nemi élet megkezdése előtt.

Alkalmazható a korábban HPV fertőzést átvészelt nőknél, egyrészt mivel ez egy fokozott fogékonyságot jelenthet a vírussal szemben, másrészt az újrafertőzés bármikor ismét bekövetkezhet.

Szintén alkalmazható, a negatív rákszűréssel rendelkező, de HPV pozitív pácienseknél, amennyiben az oltás beadásakor a 16-os és a 18-as törzzsel nem fertőződtek. Ellenkező esetben, vagyis meglévő 16-os és 18-as pozitivitás esetén is megfigyelhető azonban egy részleges védőhatás.

Nem ellenjavallt továbbá korábban átvészelt, a kórelőzményben szereplő rákmegelőző állapotok esetében sem, amennyiben az oltás időpontjában a rákszűrés lelete eltérést nem mutat.

Amennyiben a méhnyakrák, vagy annak megelőző állapota már kialakult, a vakcina már nem alkalmazható.

 

A védőoltás beadása után is kell rákszűrésre járni?

Mindenképpen szükséges ezután is a rendszeres nőgyógyászati rákszűrés. Bár az oltás által biztosított keresztvédettség jelentős (vagyis nemcsak a 16-os, 18-as típus ellen nyújt védelmet, hanem más típusok ellen is részleges védelem lép fel), az oltás nem helyettesíti az évenként esedékes, rendszeres rákszűrést. Ennek oka, hogy a vírus más magas rizikójú típusai is kialakíthatnak rákmegelőző állapotot, majd invazív méhnyakrákot.

Kedves Pácienseink!
Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2014-es évben, amennyiben nőgyógyászati rákszűrésre érkezik hozzánk, díjmentesen elvégzünk mellé egy HPV DNS tesztet is, vagyis a vírus kimutatását.
A lehetőség azok számára elérhető, akik résztvesznek egy vizsgálati módszereket fejlesztő kutatócsoport tanulmányában.
A részvétel néhány papír kitöltésén kívül semmiféle további feladattal vagy kötelezettséggel nem jár pácienseink számára.
Részletekről érdeklődjön telefonon vagy személyesen a rendelőben.
Szolgáltatások

HPV szűrés (víruskimutatás)
Nőgyógyászati rákszűrés
Chlamydia szűrés
Trichomonas szűrés
Bakteriológiai tenyésztés
Kolposzkópia
Leletmegbeszélés
Konzultáció, tanácsadás
Védőoltás beadás

Kapcsolat
Dr. Galamb Ádám, PhD
szülész-nőgyógyász szakorvos egyetemi tanársegéd

A rendelés időpontja:
Csütörtök 14-19 óráig
(előzetes bejelentkezés alapján)

A rendelő címe:
Budapest
Régiposta u. 2. , VI.em. 59.
Kapucsengő: 61.

Bejelentkezés:
Tel.: 06-20-33-66-633

E-mail:
galambdr@gmail.com