Megelőzés

Eltűnhet-e a HPV a szervezetből?

A szervezetet ért HPV fertőzés ellen az immunrendszer fellép és folyamatosan törekszik a vírus elpusztítására. Fontos körülmény, hogy a HPV fertőzés nem alakít ki gyulladásos reakciót, tehát általában tünetmentes marad.

Átlagos esetben a HPV 70 %-a a fertőzéstől számított 1 éven belül,  90%-a 2 éven belül már nem kimutatható a szervezetből, tehát a fertőzések nagyrésze átmeneti. Természetesen más a helyzet, ha ez idő alatt a szervezet újrafertőződik a vírussal.

 

Van-e speciális gyógyszer rá?

A HPV-vel szemben speciális gyógyszer jelenleg még nem létezik. A vírus leküzdésében az immunrendszer játssza a döntő szerepet, így a HPV fertőzés megszűnése nagyban függ az immunrendszer aktuális állapotától és azon tényezőktől, amelyek ezt befolyásolják (táplálkozás, vitaminbevitel, antioxidánsok, alvás mennyisége, stresszmentes életmód stb..). Forgalomban vannak olyan immunrendszer működését segítő vényköteles gyógyszerek, melyek több megfigyelés szerint lerövidíthetik a vírus leküzdését.  A HPV fertőzés bizonyos eseteiben szóba jön az alkalmazásuk. A gyógyszeres kezelés során az immunerősítő tabletta az immunválasz fokozásával elpusztítja a vírussal fertőzött sejteket és a kiújulásért felelős ún. „vírusraktárt” is.

 

Hogyan tudom megakadályozni az újrafertőződést?

Mivel a vírus elsősorban és szinte kizárólag szexuális úton terjed, a gumióvszer használata jelentősen csökkenti az újrafertőződés esélyét. Az óvszer sem véd azonban teljes mértékben a vírus átvitelétől, mivel a bőr-bőr kontaktus révén, apró hámsérülések útján való terjedés lehetővé teszi a behatolás nélküli átvitelt is.

 

Várandós vagyok és hordozom a HPV-t. Kell-e aggódnom a baba miatt?

Elméletileg lehetséges, hogy a szülés alatt a szülőcsatornán áthaladó magzat bőre és nyálkahártyái fertőződjenek a vírussal. A gyakorlatban azonban igen ritka esetben találkozunk az újszülötteknél a HPV fertőzés szemmel látható jeleivel. Az esetleges tünetmentes fertőzést az immunrendszer – mivel újrafertőzés nem következik be – az évek során leküzdi.

Kedves Pácienseink!
Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2014-es évben, amennyiben nőgyógyászati rákszűrésre érkezik hozzánk, díjmentesen elvégzünk mellé egy HPV DNS tesztet is, vagyis a vírus kimutatását.
A lehetőség azok számára elérhető, akik résztvesznek egy vizsgálati módszereket fejlesztő kutatócsoport tanulmányában.
A részvétel néhány papír kitöltésén kívül semmiféle további feladattal vagy kötelezettséggel nem jár pácienseink számára.
Részletekről érdeklődjön telefonon vagy személyesen a rendelőben.
Szolgáltatások

HPV szűrés (víruskimutatás)
Nőgyógyászati rákszűrés
Chlamydia szűrés
Trichomonas szűrés
Bakteriológiai tenyésztés
Kolposzkópia
Leletmegbeszélés
Konzultáció, tanácsadás
Védőoltás beadás

Kapcsolat
Dr. Galamb Ádám, PhD
szülész-nőgyógyász szakorvos egyetemi tanársegéd

A rendelés időpontja:
Csütörtök 14-19 óráig
(előzetes bejelentkezés alapján)

A rendelő címe:
Budapest
Régiposta u. 2. , VI.em. 59.
Kapucsengő: 61.

Bejelentkezés:
Tel.: 06-20-33-66-633

E-mail:
galambdr@gmail.com