HPV teszt

Mely esetben indokolt a HPV teszt?

A vírus kimutatása indokolt,

1.) ha a nőgyógyászati rákszűrésben eltérés mutatkozik

2.) ha HPV fertőzés gyanúja áll fenn

3.) ha korábban meglévő HPV fertőzést szeretnénk. kontrollálni

4.) ha a méhnyakon végzett műtétet (conisatio) követően kívánjuk meghatározni a HPV státuszunkat

5.) ha a partnernél HPV fertőzés jelei mutatkoznak

6.) ha meg szeretnénk tudni, hordozzuk-e a vírust, ezáltal a magasabb rizikót a méhnyak daganatos elváltozásaira nézve

 

Ma hazánkban ennek legegyszerűbb, leggyorsabb módja egy ún. HPV DNS teszt végeztetése, mely a legérzékenyebb vírusazonosítási eljárást, az úgynevezett polimeráz-láncreakciót (PCR) alkalmazza. Ennek segítségével akár egy-két sejtben jelenlévő vírus DNS is azonosítható.

 Miért érdemes HPV tesztet végeztetni?

A legújabb szakirodalmi adatok szerint a HPV tipizálással kiegészített nőgyógyászati rákszűrés egyértelműen hatékonyabb a méhnyak rákmegelőző állapotainak szűrésében és előrejelzésében, mint önmagában a nőgyógyászati rákszűrés9.  30 éves kor alatt negatív rákszűrés és HPV teszt birtokában a szűrést követő 10 évben CIN III vagy súlyosabb elváltozás kialakulásának esélye kevesebb, mint 2 %10.  Bizonyított tehát a vírus szűrésének fontossága a rákmegelőző állapotok előrejelzésében.

 

Miben más a HPV teszt, mint a nőgyógyászati rákszűrés?

A nőgyógyászati rákszűrés során a méhnyak hámjának sejtjeit vizsgálja a pathológus szakorvos és a sejteken létrejött elváltozásokat határozza meg. A HPV teszt egy géntechnológiai eljárás, melynek során ezekben a sejtekben a vírus DNS-ét mutatják ki, mely egyértelmű bizonyítéka a HPV jelenlétének.

A HPV DNS teszt gyakorlati kivitelezése nagyon hasonló a nőgyógyászati rákszűréshez. A levett mintát azonban nem a kenet készítésére használjuk, hanem egy speciális mintatároló csőbe helyezzük, melyből később a vírus DNS-ének kimutatása történik.

A páciens szempontjából tehát a HPV DNS teszt egy nőgyógyászati rákszűrés kellemetlenségével jár.

 

A rákszűrésben „HPV gyanú”-t írtak le. Mit jelent ez?

Ez azt jelenti, hogy a nőgyógyászati rákszűrést értékelő pathológus szakorvos a sejteken olyan jeleket látott, melyek a sejt HPV fertőzésére utalnak. Ekkor a leleten jelzi a HPV valószínűségét a szűrővizsgálatot kérő nőgyógyásznak. Ez még nem jelent biztos vírushordozást, de a gyanúját felveti. Ilyen esetben érdemes egy HPV tesztet végezni a vírusfertőzés tisztázása céljából.

 

Mikor várható eredmény a HPV teszt levétele után?

A mintavételt követően 3 héttel várható eredmény.

 

A HPV tesztem pozitív lett. Mi a teendő?

A HPV teszt eredményét a rákszűrés eredményével együtt kell értékelni. Az értékelést nőgyógyász szakorvos végzi.

Amennyiben a rákszűrés eredménye negatív és a HPV teszt pozitív a vírus magas rizikójú típusára, a legfontosabb teendő a nőgyógyászati rákszűrés gyakoriságát megnövelni, évi 1 alkalomról a 6 havonkénti szűrésre. Érdemes az immunrendszert erősíteni, a dohányzást mellőzni/abbahagyni. Az újrafertőződés esélye csökkenthető óvszer használatával. Szükség esetén pl.: régóta fennálló magas rizikójú típusokkal való fertőzés esetén szóba jöhet gyógyszeres immunerősítő terápia is.

Amennyiben a rákszűrésben is eltérés mutatkozik, mielőbbi konzultáció szükséges nőgyógyász szakorvossal. Az eltérés típusától függően döntenek a további terápiáról, a szűrővizsgálatok gyakoriságáról és/vagy az esetleges műtéti beavatkozás szükségességéről, típusáról.

 

Helyettesíti-e a HPV teszt a rendszeres nőgyógyászati rákszűrést?

Semmiképpen sem. A HPV teszt eredménye megmutatja, hogy az illető hordozza-e a vírust, de nem ad információt a méhnyak hámjáról nyert sejtekről. A HPV teszt csak kiegészítése lehet a rendszeres nőgyógyászati rákszűrésnek, de nem helyettesítheti azt.

Kedves Pácienseink!
Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2014-es évben, amennyiben nőgyógyászati rákszűrésre érkezik hozzánk, díjmentesen elvégzünk mellé egy HPV DNS tesztet is, vagyis a vírus kimutatását.
A lehetőség azok számára elérhető, akik résztvesznek egy vizsgálati módszereket fejlesztő kutatócsoport tanulmányában.
A részvétel néhány papír kitöltésén kívül semmiféle további feladattal vagy kötelezettséggel nem jár pácienseink számára.
Részletekről érdeklődjön telefonon vagy személyesen a rendelőben.
Szolgáltatások

HPV szűrés (víruskimutatás)
Nőgyógyászati rákszűrés
Chlamydia szűrés
Trichomonas szűrés
Bakteriológiai tenyésztés
Kolposzkópia
Leletmegbeszélés
Konzultáció, tanácsadás
Védőoltás beadás

Kapcsolat
Dr. Galamb Ádám, PhD
szülész-nőgyógyász szakorvos egyetemi tanársegéd

A rendelés időpontja:
Csütörtök 14-19 óráig
(előzetes bejelentkezés alapján)

A rendelő címe:
Budapest
Régiposta u. 2. , VI.em. 59.
Kapucsengő: 61.

Bejelentkezés:
Tel.: 06-20-33-66-633

E-mail:
galambdr@gmail.com