A HPV jelentősége

Mi a HPV?

A humán papillomavírus (rövidítése: HPV) egy DNS-vírus, mely a leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó. Önmagában nem képes szaporodni, hanem az emberi gazdasejtbe beépülve és működését átkódolva  a saját szaporodását biztosítja, másrészt a gazdasejt működését megváltoztatva fokozatosan  daganatos átalakulást idézhet elő.

 

Mi a jelentősége ennek a vírusnak?

A vírus kiemelt jelentőségét az adja, hogy a méhnyak rosszindulatú elváltozásai 99,7 %-ának kialakulásáért és az összes emberi daganatos megbetegedés 6,7 %-ának létrejöttéért az onkogén HPV típusokkal való fertőzés tehető felelőssé. A méhnyakrák és a HPV összefüggését először 1973-ban vetették fel.  Az azóta folytatott kutatások megerősítették, hogy a HPV a méhnyakrák kialakulásának elengedhetetlen feltétele.

 

Milyen más daganatok kialakulása hozható összefüggésbe a HPV-vel?

A legfrissebb kutatások szerint a HPV okozza a szeméremtest és a hüvely rákjainak 80 %-át, az végbélrákok 92 %-át, a garat rosszindulatú daganatainak 91 %-át, valamint a szájüregi rákok 97 %-át.

 

Milyen gyakori a HPV fertőzés?

Hazánk első HPV centrumának adatai szerint a centrumban megjelentek között, 55 %-os volt a fertőzöttség a vírus valamely típusával, 38 %-ban a magas rizikójú típussal.  Korcsoportok szerint  15 és 25 év között volt a legmagasabb a pozitívak aránya.

Az alacsony rizikójú típusoknál a statisztikák szerint minden 10-edik nő az élete során legalább egyszer találkozott a vírus alacsony rizikójú változatával.

Kedves Pácienseink!
Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2014-es évben, amennyiben nőgyógyászati rákszűrésre érkezik hozzánk, díjmentesen elvégzünk mellé egy HPV DNS tesztet is, vagyis a vírus kimutatását.
A lehetőség azok számára elérhető, akik résztvesznek egy vizsgálati módszereket fejlesztő kutatócsoport tanulmányában.
A részvétel néhány papír kitöltésén kívül semmiféle további feladattal vagy kötelezettséggel nem jár pácienseink számára.
Részletekről érdeklődjön telefonon vagy személyesen a rendelőben.
Szolgáltatások

HPV szűrés (víruskimutatás)
Nőgyógyászati rákszűrés
Chlamydia szűrés
Trichomonas szűrés
Bakteriológiai tenyésztés
Kolposzkópia
Leletmegbeszélés
Konzultáció, tanácsadás
Védőoltás beadás

Kapcsolat
Dr. Galamb Ádám, PhD
szülész-nőgyógyász szakorvos egyetemi tanársegéd

A rendelés időpontja:
Csütörtök 14-19 óráig
(előzetes bejelentkezés alapján)

A rendelő címe:
Budapest
Régiposta u. 2. , VI.em. 59.
Kapucsengő: 61.

Bejelentkezés:
Tel.: 06-20-33-66-633

E-mail:
galambdr@gmail.com