A HPV terjedése, típusai

Hogyan terjed a HPV?

Jelenlegi ismereteink szerint a HPV elsősorban szexuális érintkezéssel terjed, de felvetették a bőr-bőr kontaktus lehetőségét is.

 

Hogyan nem terjed a HPV?

Közös evőeszköz, törülköző használatával, uszodában, cseppfertőzéssel az eddigi tapasztalatok szerint nem terjed a vírus.

 

Mit jelent az, hogy alacsony rizikójú és magas rizikójú HPV?

A HPV-nek közel 100 típusát sikerült idáig azonosítani, melyek közül 40 szexuális úton terjed. Ezeket magas és alacsony rizikójú csoportokba soroljuk.

Az alacsony kockázatú típusok által okozott elváltozások (pl.: szeméremtesti szemölcs vagy condyloma) az életre veszélyt nem jelentenek, de kiterjedtebb formáinál a páciens számára igen kellemetlen, életminőséget és szexuális életet jelentősen rontó tényezőnek számítanak.

A magas kockázatú típusok a méhnyak hámjának szöveti átalakulását idézhetik elő. A méhnyak esetében a rákmegelőző állapotoknak  3 fokozata ismert:  az enyhe fokú (ún. CIN I.), a középsúlyos (CIN II.) és a súlyos fokú (CIN III.) dysplasia, mely utóbbi már a méhnyakrák megelőző állomásának tekinthető.

 

Milyen elváltozásokat okoznak az alacsony rizikójú HPV-k?

Az alacsony kockázatú típusok a szeméremtesten szemölcsszerű elváltozásokat okoznak, melyek kiterjedésben a legkülönbözőbb méreteket ölthetik.  Súlyosabb formában átterjedhetnek a hüvelybemenetre, a végbél környékére, ill. a comb és az alhas felszínére is.

 

Milyen elváltozásokat okoznak a magas rizikójú HPV-k?

A magas kockázatú típusok kezdetben szemmel látható elváltozást nem okoznak, ám éveken keresztül fennálló vírushordozó állapot esetén a vírusfertőzésből rákmegelőző állapot, majd invazív rák jöhet létre.  Ennek időtartalmát jelenleg kb. 10-12 évre teszik,  elegendő időt kínálva tehát a fertőzés időben való felismerésére és a szükséges további vizsgálatok és terápiás lépések megtételére.

 

Férfiaknál milyen elváltozásokat okozhat a vírus?

A férfiak éppúgy hordozhatják a vírust, mint a nők, náluk azonban sokkal ritkábbak mind a szemmel látható szemölcsös elváltozások, mind pedig a rákmegelőző állapotok. A férfiak HPV hordozásának jelentősége abban áll, hogy egy vírushordozó férfi  megfertőzheti a partnerét ill. újrafertőzheti a vírushordozó állapotból kigyógyult partnert. Ezért lehetőség van férfiak HPV tesztjére is, mely elveiben megegyezik a nők HPV tipizálásával.

 

Kedves Pácienseink!
Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2014-es évben, amennyiben nőgyógyászati rákszűrésre érkezik hozzánk, díjmentesen elvégzünk mellé egy HPV DNS tesztet is, vagyis a vírus kimutatását.
A lehetőség azok számára elérhető, akik résztvesznek egy vizsgálati módszereket fejlesztő kutatócsoport tanulmányában.
A részvétel néhány papír kitöltésén kívül semmiféle további feladattal vagy kötelezettséggel nem jár pácienseink számára.
Részletekről érdeklődjön telefonon vagy személyesen a rendelőben.
Szolgáltatások

HPV szűrés (víruskimutatás)
Nőgyógyászati rákszűrés
Chlamydia szűrés
Trichomonas szűrés
Bakteriológiai tenyésztés
Kolposzkópia
Leletmegbeszélés
Konzultáció, tanácsadás
Védőoltás beadás

Kapcsolat
Dr. Galamb Ádám, PhD
szülész-nőgyógyász szakorvos egyetemi tanársegéd

A rendelés időpontja:
Csütörtök 14-19 óráig
(előzetes bejelentkezés alapján)

A rendelő címe:
Budapest
Régiposta u. 2. , VI.em. 59.
Kapucsengő: 61.

Bejelentkezés:
Tel.: 06-20-33-66-633

E-mail:
galambdr@gmail.com